Sociale gevolgen van anorexia

Anorexia-patiënten gaan zich op den duur steeds meer afzonderen van alle mensen om hen heen. Ze zijn alleen nog maar bezig met het wel of niet eten. De omgeving van de patiënt begrijpt dit niet en ziet de situatie heel anders dan de patiënt. De vermagering en het abnormale eetgedrag roepen veel onbegrip en bezorgdheid op bij vrienden en familie. Daarom proberen patiënten de eetstoornis zo veel mogelijk te verbergen en zo normaal mogelijk over te komen. De patiënten raken al snel in een sociaal isolement.

Ook zijn ze voortdurend bezig met het plannen, geheimhouden en voortzetten van hun eetgedrag. Dit kan stress veroorzaken. Ook op momenten dat er in het openbaar gegeten “moet” worden kan dit veel stress veroorzaken. Door de stress worden de patiënten kwetsbaar, snel geïrriteerd, dwingerig en onzeker. Ook kan er sprake zijn van extreme stemmingswisselingen.

Een stemmetje in het hoofd van de patiënt zegt wat de patiënt wel of niet mag doen. En ze moeten zich aan die “regels” houden, anders worden ze gespannen en neemt de ziekte alleen maar meer toe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s