Child- and teenstars gone wrong

Kindersterren, ze zijn jong, getalenteerd en leuk om te zien. De toekomst van deze sterren lijkt vast te staan: roem en rijkdom. Maar hoe gaan deze sterren met de plotselinge veranderingen om in combinatie met het kind/tiener zijn? Van Micheal Jackson tot Macaulay Culkin, sterren  met veel talent en potentie. Maar ze groeiden uit tot iets anders dan gedacht. Ze zijn het voorbeeld voor kinderen en tieners, maar is dit wel het goede voorbeeld?!

Op haar veertiende was Miley Cyrus, toen nog Destiny Hope Cyrus, een braaf meisje dat erg van acteren, liedjes schrijven en zingen hield. Een nieuwe Disney ster was in het leven geroepen. In 2007 tekende Miley bij platenlabel Hollywood Records en bracht ze haar eerste studioalbum uit ‘Meet Miley Cyrus’. Van dit album werden in de Verenigde Staten 3 miljoen exemplaren verkocht. Ze was een tienerster, een voorbeeld voor anderen.

Afbeelding

Miley Cyrus 2012 vs Miley Cyrus 2014

Op het hoogtepunt van haar carriere veranderde er langzaam iets aan het imago van Miley. Niets verhullende foto’s en filmpjes waarop te zien was dat de Disney ster drugs gebruikte. Hiervoor bood Miley nog haar excuses aan, maar het ging verder. Ze wilde van het lieve imago af en ging zich ertegen verzetten. Een shock voor iedereen. Het album ‘Can’t be tamed’ (19 juni 2010) was een begin van het verzet, waar Miley half naakt te zien was in de clips en ook op het podium. Op 3 juni 2013 kwam de single ‘We can’t stop’ uit, in deze single zingt Cyrus onder andere over de drug molly (xtc). De video werd ruim 10 miljoen keer bekeken in 24 uur, waardoor deze het VEVO record verbrak. Later stond Miley twerkend en wietrokend op het podium van de VMA’s en de EMA’s.

Het is een weg die meerdere kind-/tienersterren hebben afgelegd. Britney Spears was de perfecte schoondochter, tot de roem naar haar hoofd steeg. Drew Barrymore was een super lief en onschuldig meisje toen ze in de film ‘E.T.’ speelde, met haar staartjes. Een paar jaar later kampte ze met een alcohol- en cocaïneverslaving. Of zoals Demi Lovato, die begon als Dinsney ster en de hoofdrol had in ‘Sonny with a chance’. Tijdens de opnames van de serie begon Demi met drugs en na de serie begon ze met zelfverminking.

Opvallend is dat deze sterren zo veranderen na een tijdje. Ze gaan van pure onschuld naar totaal het tegenovergestelde.

Roem stijgt dan misschien toch naar je hoofd. Van totaal onbekend naar (wereld)beroemd, het doet toch veel met een mens. Beroemd worden gaat niet in één dag, maar het kan wel zo voelen. Alles veranderd.

Dr. Donna Rockwell, psychologe, schreef op haar website dat roem een gevaarlijke drug is.

“As was evidenced in the recent death of 48-year-old Whitney Houston, fame and celebrity can closely mirror substance abuse symptomology — and over time, result in actual substance abuse, isolation, mistrust, dysfunctional adaptation to fame, and then, too often, untimely death. The examples are familiar: from Judy Garland to River Phoenix, and Michael Jackson to Whitney Houston.” – Dr. Donna Rockwell

Weinig of geen misstappen

Gelukkig zijn er ook nog kind-/tienersterren die weinig tot geen misstappen hebben begaan en toch succesvol zijn geworden. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Justin Timberlake.

Justin begon in 1993 met zijn carrière bij de Mickey Mouse Club, samen met onder andere Britney Spears, Christina Aguilera en Ryan Gosling. In 1995 wordt de boyband *NSYNC opgericht. Door deze groep groeit Justin in populariteit. In 2002 brengt Timberlake zijn eerste solo album uit.

Justin Timberlake

Justin Timberlake

Er zijn een paar kleine dingen voorgevallen, zoals in 2004 het superbowl incident. Justin trok het bovenstukje van Janet Jackson kapot, hierdoor was de borst van de zangeres te zien. En in 2007 het spuugincident, waar Justin vanaf een balkon op een aantal fans spuugde. Verder lijkt het erop dat Justin zich rustig gehouden heeft. En toch kan je hem beschouwen als een van de grootste artiesten van deze tijd.

Er zijn natuurlijk meer voorbeelden van kind-/tienersterren die zich netjes gedragen (hebben), enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Alyssa Milano, bekend geworden door ‘Who’s the Boss?’
  • Emmanuel Lewis, bekend geworden door ‘Webster’
  • Christina Applegate, bekend geworden door ‘Married with Children’
  • Leonardo DiCaprio, bekend geworden door ‘Growing Pains’
  • Melissa Joan Hart, bekend geworden door ‘Sabrina The Teenage Witch’
  • Hilary Duff, bekend geworden door ‘Lizzie McGuire’.

Nederlandse kindsterren

In Nederland hebben we ook kindsterren gehad die nu nog bekend zijn. Een aantal voorbeelden van Nederlandse kind- en tienersterren:

Willeke Alberti (69) is een Nederlandse zangeres die haar eerste plaatje had in 1958 ‘Zeg pappie ik wilde u vragen’, het was een duet met haar vader. Toen het plaatje uitkwam was Willeke 13 jaar oud. Tot nu toe is Alberti nog een besproken zangeres.

Danny de Munk (44) werd op twaalfjarige leeftijd uitgekozen om de hoofdrol te spelen in de speelfilm ‘Ciske de Rat’. De film draaide vanaf 29 maart 1984 in de bioscopen. De door de Munk gezongen titelsong ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ werd een nummer 1-hit in Nederland. Aan het eind van 1984 bleek het de bestverkochte single van het jaar te zijn. Tegenwoordig is Danny nog veel aanwezig als zanger en presentator. In 2014 zong hij mee in de concerten van Holland zingt Hazes in de ZIggo Dome.

Jan Smit (28), of zoals hij heette als kindster ‘Jantje Smit’,  werd op tienjarige leeftijd ontdekt door de volksband BZN. Zijn eerste single ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ kwam op nummer één binnen in de Nederlandse hitparade. Jan Smit is tot op de dag van vandaag een van de populairste zangers in Nederland.

Giel Ottink (24), beter bekend als Thomas Berge. Thomas nam op twaalfjarige leeftijd zijn eerste single op ‘Mijn luchtballon. De single werd als promotie 800.000 keer verkocht en verspreid door Neckermann. Tot op de dag van vandaag is Berge een bekende zanger in Nederland en België.

Ruud Feltkamp (23). Ruud werd bekend toen hij 10 jaar oud was door de film ‘Kruimeltje’(1999), door deze film werd hij een echt BN’er. Tegenwoordig speelt Feltkamp voornamelijk in ‘Goede Tijden Slechte Tijden’.

In vergelijking met internationale beroemdheden wordt het leven van de Nederlandse sterren veel minder beheerst door schandalen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Deze term heerst in onze cultuur, misschien heeft deze term er wel mee te maken dat de sterren hier niet echt doorslaan.

Waar zijn ze nu?

Als kind of  als tiener staan ze vol in de spotlights. Ze krijgen de rollen die ze willen en  zijn erg populair, tot de wereld hen vergeet. Maar wat gebeurt er dan met hen?

Macauley Culkin was zeer succesvol als kind. Tijdens de kerstdagen komt hij weer iedere keer langs als Kevin McCallister in de ‘Home-Alone’-films, wie heeft ze niet gezien?! Daarna had hij ook de hoofdrol film ‘Richie Rich’ en had hoofdrollen in de films ‘Uncle Buck’ en ‘My Girl’. Iedereen was gek op Macauley!

Macauley Culkin in 2010

Macauley Culkin in 2010

Op zijn veertiende stopte Culkin met acteren door een familie ruzie en sinds die tijd ging het bergafwaarts met de tiener. Hij liet vrijwel niets meer van hem horen en ging zijn eigen weg. De geruchten gingen dat Culkin op zijn veertiende al een burn-0ut had. In 1998 trouwde Macauley met de actrice Rachel Minder, van wie hij in 2000 alweer gescheiden is.

In 2005 laat Macauley weer van zich horen door een aantal gastoller te spelen in de televisieserie ‘Las Vegas’. In hetzelfde jaar wordt de acteur aangehouden op de Interstate 44 (snelweg in Amerika) wegens marihuana misbruik. Hij komt er vanaf met een werkstraf. In 2012 heeft Macauley nog een gastrol gespeeld de animatieserie Robot Chicken. Verder heeft hij weinig meer van zich laten horen.

Zo is het met een aantal kindersterren afgelopen. Het ene moment zijn ze heel erg groot en het andere moment lijken ze van de aardbodem verdwenen te zijn. Maar er zijn ook verhalen van kindsterren die na hun slechte periode weer helemaal terug zijn. Een goed voorbeeld van deze kindsterren is Drew Barrymore.

Drew had haar eerste grote rol in de film E.T. the Extra-Terrestrial. Hier schitterde zij als Gertie, het jongere zusje van Elliot – de vriend van E.T. Haar succes was groots, maar niet zonder een prijs.

Barrymore begon op negenjarige leeftijd met roken, dit was het begin van een reeks verslavingen. Op elfjarige leeftijd begon de actrice met het drinken van alcohol en een jaar later met het gebruiken van marihuana. Hier bleef het niet bij. Op dertienjarige leeftijd snoof Barrymore voor het eerst cocaine.

Na behandelingen in een afkickkliniek werd Drew in de jaren negentig een sekssymbool. Ook speelde zij vaak de rol van de slechterik, zoals in de film ‘The Amy Fisher Story’ waarin zij een moordenaar speelt.

Tot ongeveer 1996 speelde Drew veel naaktscenes in films. Daarna ging ze in, zoals ze zelf zei, A-films spelen. De eerste film daarvan was de film ‘Scream’. Ze draaide alles om en begon aan romantisce komedies zoals ’50 First Dates’.

Drew Barrymore in 2007

Drew Barrymore in 2007

Ze had haar leven weer beetje bij beetje opgepakt en kreeg op 3 februari 2004 een ster op The Holleywoord Walk of Fame. Tegenwoordig is ze ook filmproducent en heeft ze haar leven op de rit met twee dochters en haar man Will Kopelman waar ze op 2 juni 2012 mee trouwde.

Sterren van de toekomst

Wat de echte redenen nou zijn voor het gedrag van een aantal van de kindersterren, neemt niet weg dat er nieuwe kinder- en tienersterren zullen volgen. De hoop van de kind-/tienersterren is nu gevestigd op de nieuwe jonge sterren, zoals Willow Smith, Dakaota Fanning en One Direction. Laten we hopen dat zij een goed voorbeeld kunnen zijn voor anderen en zich niet te veel laten leiden door de roem en rijkdom. De toekomst zal uitwijzen of de sterretjes goed op hun pootjes terecht komen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s